HbA1c: et viktig mål på hvor effektivt diabetesen kan behandles, der nivået av diabeteskontroll vurderes ut fra hvor mye glukose som har festet seg til hver røde blodcelle i løpet av de 2-3 siste månedene.

Information Icon

TStudien Diabetes Control and Complications Trial (DCCT) bekreftet at man ved å senke HbA1c-nivået med bare 1 % kan redusere risikoen for å utvikle mikrovaskulære komplikasjoner med opptil 40 %.* HbA1c-nivået bør måles hver 3. måned med målsetning om å holde det under 7 %, eller ved målnivået som legen har fastsatt.

Normale blodsukkerverdier varierer mellom 4,0 og 7,8 mmol/l, og det kan være lurt å prøve å oppnå disse målene i hverdagen ved å kontrollere blodsukkeret med en blodsukkermåler.*

 

 

Mange synes det er en utfordring å holde HbA1c-nivået innenfor målområdet uten samtidig å øke risikoen for hypoglykemi. Insulinpumpebehandling gjør det mulig å justere insulintilførselen i henhold til behovet umiddelbart.

Det er altså viktig å oppnå blodsukkerkontroll. Her er noen av de beste måtene å gjøre dette på med minst mulig risiko for hypoglykemi:

  • Dosere insulinet mer regelmessig og i mindre mengder*
  • Balansere blodsukkernivået før og etter trening
  • Justere insulindosen slik at den tilpasses måltidets karbohydratinnhold
  • Justere insulindosen i henhold til daglige aktiviteter
  • Vite når og hvordan behandlingen må justeres, ved å kontrollere blodsukkernivået gjennom hele dagen

Det kan være en utfordring å oppnå og opprettholde HbA1c-målet og samtidig redusere risikoen for hypoglykemi. Insulinpumpebehandling gjør det mulig å justere insulintilførselen i henhold til kroppens behov.

Så hva mer kan en person som lever med type 1-diabetes, gjøre for å redusere risikoen for hypoglykemi?