Når diagnosen type 1-diabetes stilles, er det naturlig nok mange som lurer på hvordan sykdommen kommer til å påvirke livet, både nå og i fremtiden. For å kunne kontrollere blodsukkeret er det viktig å forstå diabetesen og hvilken effekt spising, trening, sykedager og daglige gjøremål har på blodsukkernivået.

Etter at du har spist, brytes maten ned til glukose, som er nødvendig for å tilføre kroppen energi til alle daglige aktiviteter. Kroppen trenger også insulin, som normalt produseres av bukspyttkjertelen, for å kunne overføre glukose fra blodet til cellene.

Når bukspyttkjertelen ikke produserer insulin, blir glukosen værende i blodet (blodsukker), og cellene får ikke tilført energi. Det er det høye glukosenivået i blodet (blodsukkernivået) som gir de mer akutte kliniske tegnene og symptomene på diabetes. Ved behandling av diabetes er det viktig å ta hensyn til mange faktorer, for eksempel måling av blodsukker, inntak av karbohydrater, fysisk aktivitet og insulinbehov, for å sørge for god blodsukkerkontroll og redusere risikoen for komplikasjoner.

Mange mennesker klarer igjen å få en sunn og god livsstil og delta i vanlige aktiviteter etter å ha fått diagnosen type 1-diabetes. Når du forstår hvordan blodsukkernivået kan kontrolleres, er det ikke lenger noe problem å spise ute, sove lenge i helgene, delta i idrettsaktiviteter eller reise på utenlandsturer.

Dominika QuoteDa jeg fikk diagnosen, hadde jeg problemer med å motivere meg selv til å kontrollere blodsukkernivået, og jeg tok ikke diabetesen på alvor.

- DOMINIKA

VELG EMNET DITT

Oppdag hvordan en pumpe har vært til hjelp for andre med type 1 diabetes og hvordan de har funnet veien til bedre kontroll.