Med riktig håndtering og kontroll er det fullt mulig for kvinner med type 1-diabetes å gjennomføre en vellykket graviditet og fødsel.

Enten man tenker på å bli gravid eller allerede er gravid kan dedikasjon og nøye planlegging bidra til å sikre at man får et friskt barn. For en kvinne med type 1-diabetes er det noen ekstra faktorer det kan være verdt å ta hensyn til under og etter fødselen.

Kroppen forandrer seg under graviditeten

Under en graviditet går kroppen gjennom mange forandringer som påvirker insulinbehovet, og det er derfor svært viktig å holde streng kontroll med blodsukkernivået. Dette er avgjørende fordi gravide kvinner kan være utsatt for følgende:

  • Hypoglykemi
    Gravide kvinner kan være mer utsatt for lavt blodsukkernivå, spesielt om natten og når de sover.*
  • Hyperglykemi
    Høyt blodsukkernivå før og i tidlige stadier av graviditeten er forbundet med økt risiko for spontanabort, fødselsdefekter og annen risiko for barnet.*
  • Ustabilt blodsukkernivå
    Morgenkvalme, hyperglykemi etter måltid og hormonsvingninger kan forstyrre kvinnens spise- og injeksjonsrutiner og gjøre det vanskeligere å holde seg innenfor målområdet, noe som kan påvirke det voksende fosteret*

Hver dag kan være forskjellig med diabetes. Det er viktig å forstå hvordan kroppen forandrer seg i løpet av graviditeten for å få bedre kontroll.

Takket være insulinpumpen fødte jeg en frisk datter – dette var et mirakel for meg! Nå vil jeg ikke være pumpen foruten.

- CINDY

 

 

VELG EMNET DITT

Oppdag hvordan en pumpe har vært til hjelp for andre kvinner med type 1 diabetes og hvordan de har funnet veien til et godt svangerskap takket være bedre glukosekontroll